BIOGRAFIE

90's
Het begin van een nieuwe muziekstroming, een nieuwe beweging. Ik ben dan 10 jaar. Mijn zus Marieke gaat al naar house party’s en komt met de mooiste verhalen thuis. Ik wil niets liever dan ook naar zo’n feest, maar mijn leeftijd zit niet mee. Geïnspireerd door de cassettebandjes die mijn zus voor me meeneemt produceer ik mijn eerste beats op de computer van mijn pa. Zo ben ik voor mijn gevoel toch onderdeel van de scene. Mijn slaapkamer heb ik omgetoverd tot club, inclusief zelfgebouwde discoverlichting en draaitafels. Elke gespaarde gulden gaat naar de platenwinkel om de nieuwste en vetste vinyls te kopen. Ook verzamel ik de flyers van house party’s. Dit zijn vaak kunstwerken op zich en elke centimeter van de muren in mijn slaapkamer wordt benut om deze op te hangen. Tijdens mijn vakanties aan de zuidwest kust in Frankrijk, begin ik in de 90’s ook met golfsurfen. De zee, het strandleven, mooie zons- ondergangen en de kick van een dikke golf pakken zijn verslavend voor mij. Een echte surf community is er nog niet in Nederland, of ken ik nog niet. Op mooie dagen lig ik met een handvol surfmaten onder de noordpier in Wijk aan Zee. Het gezonde surfleven is een welkom contrast tegenover de soms wat minder gezonde house party’s waar ik intussen met regelmaat naar toe ga.
Herman Brood
Eind jaren ‘90 is Herman Brood live te zien op een feest aan de Hemkade in Zaandam (de voormalige Fun Factory). Kennis van kunst heb ik niet, tenminste, ik ben wel fan van de flyers gemaakt door artiesten als Dadara, maar bij het zien van de schilderijen van Brood slaat de vonk direct over. De snelheid waarmee het tot stand komt, de krachtige eenvoud, de felle kleuren, de rauwheid. Om een kunstwerk als dat van Dadara te maken is er veel tijd nodig, en vooral focus. En die focus beperkt zich bij mij tot korte momenten op de dag, en dan moet het in één keer af ook. Wat Herman Brood doet is daar bij uitstek geschikt voor. Smijten met kleuren, met je schoenen over het doek, scheuren en gaten, alsof het al 50 jaar oud is, in 15 minuten gedaan.

Mijn eerste verkochte schilderijen
Mijn platen haal ik onder andere bij Trancentral in Haarlem, de platenwinkel van Alexander Koning. De plek waar je de dikste platen kan kopen, maar ook tickets voor party’s en art. Ik heb intussen een serie doeken gemaakt, met op elk doek het karakteristieke poppetje als onderwerp. Alexander vindt ze vet en verkoopt via zijn shop de eerste doeken, en zo kan ik van de opbrengst weer nieuwe platen kopen. De andere platenzaak waar ik mijn vinyls en tickets voor party’s koop is Key Records aan de Cronjéstraat. Hier breng ik mijn eerste vinyl release uit op het label ‘Faze Records’.

Plaatjes uitbrengen
Intussen heb ik een paar vinyls uitgebracht op verschillende labels als 90Watts Records en STRØM uit Amsterdam, het Duitse label Daredo en mijn eigen labeltje Dub=Records. Nog nooit eerder heb ik iemand anders mijn muziek horen draaien terwijl ik op de dansvloer stond, totdat technolegende Carl Cox tijdens de closing party van club Space in Ibiza een van mijn platen draait. Dat is zo’n onbeschrijfelijk gevoel. De hele club los op iets wat ik gemaakt heb, hoe vet.

Van synthesizer naar gitaar
De jaren erna ben ik zelf in de muziekindustrie gaan werken. Eerst bij platen distributeur Astral Music in Haarlem, later bij het muzieklabel Spinnin’ Records in Hilversum. Omdat ik hier 40 uur per week met mijn hoofd in de housemuziek zit, is de zin om thuis ook beats te maken wat minder. Ik wil gitaar leren spelen en doe dat op de lesgitaar van mijn moeder. Met de basisakkoorden in de vingers neem mijn eerste gitaar liedje ‘Boulevard’ op. Met een gopro op mijn surfboard neem ik een simpele videoclip op en release deze op Youtube. COLDPLAY is fan en post de videoclip op hun website en social kanalen. Dit zorgt naast een hoop publiciteit ook voor de drive om verder te schrijven.

Op de radio
Ik ontmoet Bas Kennis (BLØF), en tussen 2013 en 2017 werken we samen aan mijn debuutalbum Black Trees. Op midzomeravond van 2017 komt de laidback plaat uit, op het strand in de oksel van Noordpier in Wijk aan Zee. 3 singles van het het album komen op de playlist van zenders als NPO Radio 2, 3FM, en Radio 1. Ook op Spotify wordt het album meer dan een miljoen keer beluisterd.

Tonky & Jack
Ik ben intussen bevangen door het virus van liedjes schrijven op een gitaar. Mijn kinderen luisteren veel naar kindermuziek en ook dat inspireert me. Ik schrijf het liedje ‘Plastic’ en maak er een videoclip bij. SCHOOLTV is enthousiast en neemt de video op in hun bestand waardoor dit landelijke aandacht krijgt bij basisscholen. Het liedje gaat over het plastic probleem in zee. Al snel krijg ik aanvragen voor optredens op scholen. Met alleen een liedje kan ik niet veel en als ik een plan ga maken zie ik een zelf gecreëerde muppetshow voor me, met originele karakters, muziek, video’s, een theatershow en een boekenserie. Ik neem nog een aantal demo’s op en via Sony Music release ik de eerste albums die al snel miljoenen keren beluisterd worden. In 2021 wordt Tonky & Jack als Helden bestempeld tijdens de Kindermuziekweek, en we zijn muzikaal ambassadeur tijdens de World Clean Up Day van de Plastic Soup Foundation met het liedje ‘We Ruimen Samen Op’. Er komt steeds meer vraag naar een theatervoorstelling en als de wereld weer opengaat na corona is daar de eerste Tonky & Jack voorstelling, in het podium bij de broedplaats waar ik met mijn studio zit. Ik heb met de band veel op het podium gestaan, maar een kindervoorstelling doen in een theater is echt wel even wat anders. Ik heb in de jaren erna veel geleerd, en in 2025 is de show ‘Groetjes uit Strandwijk aan Zee’ een feit. In dit jaar komt ook het eerste Tonky & Jack kinderboek uit, wat weer een afgeleide is van de theatershow.

'Bankje'
Tijdens de opening van mijn expositie ben ik gevraagd om voor de Bankjesparade (een wandelroute langs 20 kunstzinnige bankjes) in Heemskerk een bankje te ontwerpen. Met een pak klei maak ik een miniatuurversie en stuur deze naar de commissie. Na enthousiaste goedkeuring kon ik aan de slag. Ik wil een beeld maken van 3,5m hoog, 3,5m breed en 2,5m diep, gemaakt van staal en beton. Nog niet eerder heb ik met beton of staal gewerkt, dus met hulp en na veel tips ben ik begonnen. Een half jaar later werd het beeld uit de werkplaats getakeld, 5000 kilo schoon aan de haak en uiteindelijk veilig op de bestemming geplaatst.

Fulltime mooie dingen
Sinds 2019 ben ik fulltime als zelfstandig kunstenaar/muzikant/producer/theatermaker. Met een studio/atelier in de broedplaats ‘Broedmachine’ in Beverwijk kan ik alles maken wat ik wil, muziek, video en kunst, en als er mooie golven zijn ben ik aan het surfen. Full time smijten met kleuren, met schoenen over het doek, scheuren en gaten, alsof het al 50 jaar oud is, in 15 minuten gedaan. Ja toch.